Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Περιβαντολογικές Συλλογή και αξιοποίηση των τηγανελαίων

Συλλογή και αξιοποίηση των τηγανελαίων

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14

Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΛΙΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

 

«Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (Project) για τη συλλογή και αξιοποίηση των τηγανελαίων»

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα ανέκαθεν απασχολούσαν το Γυμνάσιo Αξιούπολης που ήδη από το 1996 αναλαμβάνει σχετικά προγράμματα. Το τρέχον σχολικό έτος εκπονείται το σχέδιο δράσης της ανταποδοτικής ανακύκλωσης τηγανελαίων με όφελος 200 ευρώ ανά τόνο. Τηγανέλαιο ονομάζεται το λάδι που μένει μετά από κάθε τηγάνισμα και το οποίο, αφού πλέον έχει γίνει τοξικό, αποτελεί στερεό απόβλητο επικίνδυνο για το περιβάλλον. Η απόρριψή του στο νεροχύτη πέραν των σοβαρών προβλημάτων απόφραξης μολύνει, μέσω του αποχετευτικού συστήματος, το έδαφος και το νερό. Εάν πάλι καταλήξει στη χωματερή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ανάφλεξης ρυπαίνοντας έτσι και τον αέρα και το έδαφος. Αντίθετα η αξιοποίησή του παρέχει τη δυνατότητα ανταπόδοσης οικονομικού οφέλους μέσω της συνεργασίας με εταιρείες ανακύκλωσης τηγανελαίων και της μετατροπής τους σε βιοκαύσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω το project υλοποιείται με την καθοδήγηση της φιλολόγου Δέλλιου Ασπασίας με την οποία συνεργάζονται ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ταμουτσίδης Αλέξανδρος, η καθηγήτρια γερμανικής Κεδίκογλου Χαρίκλεια και ο φυσικός Κοκκαλίδης Αντώνιος. Στόχοι του σχεδίου δράσης είναι:

  1. 1.η μεγιστοποίηση της δραστηριοποίησης όλων των μαθητών, κατόπιν ευαισθητοποίησης (που επιτεύχθηκε κατόπιν σχετικής πληροφόρησης από μέλος του εθελοντικού συλλόγου «οι Παίονες» και την προβολή ενημερωτικής παρουσίασης)
  2. 2.η συνεργασία με σχολεία της περιοχής Παιονίας (επικοινωνία με άλλες σχολικές μονάδες στη βάση καλά σχεδιασμένων προτάσεων για την από κοινού ανάληψη ενεργειών)
  3. 3.η κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των τοπικών φορέων με ενημέρωση και πρακτική συμμετοχή με απώτερο στόχο πρωτοβουλίες που στηρίζουν την αειφορία. (Βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού έχει επιτύχει ήδη να κινητοποιήσει το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κι ιδιαίτερα την πρόεδρο Αντωνία Θεοδωρίδου που με ταχύτατη κινητοποίηση συνέταξε ενημερωτική πρόσκληση συνεργασίας προς τους γονείς όλων των μαθητών και υπέγραψε οικονομική συμφωνία με την εταιρεία από την οποία το γυμνάσιό μας προμηθεύτηκε πλαστικά δοχεία μεγάλης χωρητικότητας συλλογής τηγανελαίων.)

 

dsc 0042 

 

Η συλλογή της αρχικής ποσότητας τηγανελαίου από τους μαθητές μας είναι γεγονός!

 

dsc 0046 

Μαθητές του γυμνασίου Αξιούπολης επί τω έργω.

 

Στην περιβαλλοντική μας δράση όλοι οι κάτοικοι της Παιονίας είστε ευπρόσδεκτοι και προσδοκούμε και προσβλέπουμε στη συμβολή όλων σας!